Sam Baker

reserveringsbutton
Datum:  Zondag 28 januari 2018
Deuren open: 19.30 uur
Aanvang concert: 20.30 uur
Prijs kaartje: € 22.50

Bezetting:
Sam Baker : zang, gitaar.

75fc98_4046b8407e8b463c8305cbae6d8b5d1a-mv2_d_3542_2530_s_4_2

Sam Baker is een overlever en een rasverteller. De Texaan bracht eerder al een handvol albums uit, zoals zijn debuut Mercy (2004), Cotton, Pretty World en Say Grace die het zelfs tot de country top 10 van Rolling Stone schopte.
Baker overleefde in 1986 ternauwernood een bomaanslag van het Lichtend Pad (Sendero Luminoso) in Peru en geraakte er zwaar gewond aan zijn been en hand. En zelfs zijn oren bleken zwaar gehavend. Alsof dat niet alles was zag hij voor zijn ogen onschuldige kinderen sterven als gevolg van de gruweldaden. Materie genoeg om een paar levens aan songmateriaal te vullen dus.
Ooit zagen we hem aan het werk tijdens een sessie van VPRO Vrije Geluiden waar hij prachtsongs als Broken Fingers (”these broken fingers / some things don’t heal”) en Angels (over ‘het incident’) tot leven wekte. Niet alleen zijn verhalen maakten indruk, maar vooral ook de wijze waarop hij zijn levenservaringen in liedjes verwerkte.
Toch is Baker meer de man van de stilte. Meer zeggen met minder woorden. Dat blijkt ook uit zijn nieuwe album Land Of Doubt en de manier waarop de songschrijver en componist zich ook tegoed doet aan poëtische en literaire mijmeringen (met als favorieten Dylan Thomas, Conrad, Falkner) en de nobele schilderkunst.
Kortom: Baker zoekt volop naar mogelijkheden inzake expressie.  Samen met zijn inmiddels overleden maatje JimmyLaFave en Mary Gauthier (én Eliza Gylkinson en Lucinda Williams) maakt hij  deel uit van een generatie muzikanten die inzake populariteit en commerciële aandacht maar zelden effect genereren, maar artistiek gezien tot de top behoren. Muzikanten die er telkens erin slagen om het allerbeste van zichzelf te geven.